Phone: +353 65 7075761

Facilities

A new state of the art Visitor Centre has just opened at the cave, so visitors can now drive directly to the cave and park there. There is also an exhibition area which gives more information on the cave and the area
The centre includes our spacious tea rooms, serving home-made soups, light meals, cakes and desserts, as well as a wide selection of hot and cold drinks.
Visitor may work up an appetite touring the cave, (don’t forget the 120 steps!) and many visitors find that a meal or drink in the cafe is the perfect way to round off the trip and recover their strength.

Conservation in The Design of the Visitor Centre


The Doolin Cave Visitor Centre accommodates the reception building for the cave, home of Europe’s most significant wonders of nature, ‘The Great Stalactite’.

The building comprises a café, exhibition area and craft-shop including ticket office and car park

The architects’ brief was to provide a bespoke visitors’ reception building for Doolin Cave that would be sympathetic to the existing underground complex and over-ground landscape, to create an indoor-outdoor space, with maybe one or more sides open to the weather, with special emphasis in sustainable design, eco-friendly materials and would be low/neutral carbon emission. Finally, to produce a design that would be 'reclaimed' by the natural surroundings over time.

With the majestic Ivy Cliff as its guardian, the design approach aimed at generating a contemporary building that would blend in and disappear within the existing hills below.

Internally, as the cave itself, the space would be ‘shaped by the water’ and all materials introduced would be kept in the natural state where possible to appreciate their 'honesty', their sculptural qualities.

Externally, the use of local stone for the walls was proposed to emulate the ivy cliffs’, complemented by a green roof as a continuation of the existing hills.

The transparency of the glazed café seating area would also integrate with the existing landscape, allowing the visitor to enjoy the surrounding views to the cliff, Ballinalacken Castle and the hills.

The selection of materials specified reflects and integrates with the characteristics of the site and its surroundings.

The green roof, at the same time as providing shelter and insulation for the premises, also absorbs the rainwater reducing the storm water run-off and creates a natural habitat for local wildlife. This roof contributes to the reduction of heat loss and energy consumption in winter conditions, reduces cooling loads and provides sound insulation.

Internally, the materials were kept in their most natural way possible.

A concrete wall with exposed limestone aggregate reminiscent of the natural walls of the cave, forms the main exhibition area and directs the eye and the flow of the public towards the external entrance of the cave at the back of the building, while walking you through the history of the discovery of the stalactite through explanatory graphic panels.

The design process has resulted in a contemporary building blending harmoniously into the landscape and offering the public a very welcoming and enjoyable experience as a preamble to the ‘Great Stalactite’.


Visitor Centre Images